FREDAGSFILM hösten 2014 : Karla och Katrine

Målgrupp: Årskurs 4-6
Plats: Lilla Luckan i Helsingfors

Finlandssvenskt filmcentrum erbjuder tillsammans med Luckan filmvisning för årskurs 4-6 under våren 2015. Vårens film är den populära danska filmen Karla och Katrine.

Filmen visas vid fyra fredagar under hösten. Varje visning rymmer två klasser. Klasserna erbjuds också en bearbetningsverkstad där vi använder drama för att bearbeta filmens tema. Verkstaden sker på skolan veckan efter visningen. Datum för bearbetningsverkstaden bestäms enskilt med varje lärare.

Datum och tid för filmvisning:

13.2 kl.9.30, 13.3 kl.9.30, 17.4 kl.9.30, 15.5 kl.9.30

Plats för visningarna:

Lilla Luckan, Simonsgatan 9

Anmälningar:

mikaela.westerlund(at)filmcentrum.fi.
Frågor om verkstaden efteråt: zusan.soderstrom(at)luckan.fi

Både filmvisningen och dramaverkstaden erbjuds gratis.

 

Filmen Karla och Katrine

Karla och Katrine är en dansk barnfilm som lämpar sig för åk 4-6. Filmen är en av filmerna i trilogin som baserar sig på de populära danska barnböckerna om Karla. Det som gör filmerna speciellt tacksamma är att de utspelar sig i vardagen och behandlar människorelationer samtidigt som de är spännande och medryckande.

I filmen Karla och Katrine är Karla är 12 år gammal och det är sommarlov. Hon har hamnat på kollisionskurs med sin bästa väninna som i slutet av terminen umgåtts med skolans andra flickor istället. Karla är ledsen över den förlorade vänskapen och bjuder Katrine till sin familjs sommarstuga i hopp om att de ska bli bästisar igen. Till Karlas glädje följer Katrine med till sommarstugan.

På semestern blir flickorna vänner igen. De blir också bekanta med en pojke som heter Jonas och är fosterbarn hos en familj på landet. Då det blir inbrott i bybutiken får Jonas skulden för detta trots att han är oskyldig. Karla och Katrine ställer upp för honom och hjälper till att ta reda på vilka som på riktigt ligger bakom inbrottet. Karla blir förtjust i Jonas, vilket ställer till med trubbel i flickornas relation.

Filmen är textad till svenska.

Karla och Katrine/Karla og Katrine (Charlotte Sachs Bostrup, Danmark 2009)

F7

96 min