FINLANDSSVENSKT FILMCENTRUM

är en  förening som arbetar för en aktiv och levande filmkultur på svenska i Finland. Vi arbetar utgående från tre lokala verksamhetspunkter; i Åbo, Vasa och Helsingfors. På de här hemsidorna har vi samlat information både om vår egen verksamhet och om annat aktuellt i filmvärlden. Mer info om föreningen här.

På uppdrag av Svenska kulturfonden och Konstsamfundet samlar Finlandssvenskt filmcentrum den finlandssvenska filmbranschen till ett stormöte, som ordnas tisdagen den 3 maj 2022 på Bio Rex i Helsingfors.

Tillställningen riktar sig till dig som jobbar med film på svenska i Finland och det är gratis att delta.

Evenemanget finns på Facebook

Anmälan (senast 19.4)

 

PROGRAM:

”Finansiering av finlandssvensk film”

9.30 Registrering & frukost

10.00 Välkommen! 

10.15 Samproduktionens ABC Leila Lyytikäinen, producent och ägare av Citizen Jane Productions

11.00 Nordisk Film & TV-fond Liselott Forsman, direktör för Nordisk Film & TV-fond

11.30 Creative Europe / Media Kerstin Degerman, Veronica Lassenius och Pablo Jordi från Pikkukala 

12.00-13.00 Lunch 

13.00 Vad kan man få ut av en filmkommission? Titte Törnroth, filmkommissionär på Åland Film Commission

13.20 Aurora Studios / Petri Kemppinen, VD

13.50 Paus

14.10 Filmpoolen – reflektioner om hur det nya systemet fungerat Svenska kulturfonden och Konstsamfundet delar med sig av sina erfarenheter av det gemensamma ansökningssystemet.

14.30 Diskussion: Den inhemska filmfinansieringen ur den finlandssvenska producentens och filmens synvinkel. På plats bl.a. Johanna Törn-Mangs (direktör, Svenska Yle), Stefan Björkman (vd, Föreningen Konstsamfundet) och Sören Lillkung (vd, Svenska kulturfonden).

16.00 – 17.00 Tack och skål! 

Vi förbehåller oss rätten till ändringar.

 

30 ÅR OCH 30 FILMER

Då vår verksamhet firade 30 år för något år sedan, sammanställde vi sju olika kortfilmshelheter som vi erbjöd gratis åt biografer, organisationer och institutioner i Finland. Dessa kan fortfarande beställas till visning! 

Sju olika filmprogram – sammanlagt 30 kortfilmer och dokumentärer erbjuds gratis åt biografer, organisationer och institutioner. Med finns klassiker som Claes Olssons Häng dig pojkfan (1985) och Ulrika Bengts´ Riksväg 8 (1991) samt nyare produktioner som Catarina Diehls En arg mors bekännelser (2018) och Andreas Westerbergs För allas bästa (2019).

Bekanta er med programurvalet här

Finlandssvenskt filmcentrum rf arbetar för en aktiv och levande filmkultur på svenska i Finland. Filmcentrum grundades 1989 och betjänar alla som är intresserade av film; enskilda filmentusiaster, kommuner, bibliotek, skolor, föreningar m.fl.

Filmcentrum har kanslier i Åbo, Vasa och Helsingfors. Verksamheten finansieras av undervisningsministeriet, Svenska kulturfonden och Konstsamfundet.

Vid behov kan Finlandssvenskt filmcentrum ställa upp med 16 mm projektor och projektorskötare.

Filmerna kan beställas från Finlandssvenskt filmcentrum, tel. 040 548 63 93, mikaela.westerlund(at)filmcentrum.fi.

Vi erbjuder ett urval på ca 10 nordiska filmer och ett skojigt audiovisuellt läromaterial till dem. Det är gratis att visa filmerna i skolan och att jobba med vårt läromaterial. Bekanta dig med Filmkamraten på www.filmkamraten.fi

UNIK SAMLING FINLANDSSVENSKA KORTFILMER
PÅ DVD!

Filmcentrum har gett ut en unik dvd-samling med finlandssvenska kortfilmer. Bekanta dig med urvalet här i TRAILERN här nedan och läs mer om innehållet och var du kan köpa dvd-boxarna.

FINLANDSSVENSKT FILMCENTRUM R.F.

Dag Andersson, verksamhetsledare
040-5386260
dag.andersson(at)filmcentrum.fi
postadress: Nylandsgatan 1, 20500 Åbo
 
Bent Blomqvist
040-8610488
bent.blomqvist(at)filmcentrum.fi
 
Mikaela Westerlund
040-548 63 93
mikaela.westerlund(at)filmcentrum.fi
Medelhavsgatan 14 A, 00220 Helsingfors
 
 

 

 

 

 

 

 

Vi är med om att förverkliga den landsomfattande, återkommande filmserien Månadens nordiska film, som varje säsong ordnas på ett tiotal orter från Esbo till Torneå. Mer info om programmet finns på Walhallas hemsida.