FINLANDSSVENSKT FILMCENTRUM

är en  förening som arbetar för en aktiv och levande filmkultur på svenska i Finland. Vi arbetar utgående från tre lokala verksamhetspunkter; i Åbo, Vasa och Helsingfors. På de här hemsidorna har vi samlat information både om vår egen verksamhet och om annat aktuellt i filmvärlden. Mer info om föreningen här.

BARNENS FILMFEST PÅ KINO ENGEL DROG ÖVER 300 PERSONER TILL BIOGRAFEN

Det kryllade av barn, ballonger, kramdjur och medföljande vuxna på Kino Engel den 25-26.3 då Finlandssvenskt filmcentrum, i samarbete med biografen, arrangerade Barnens filmfest på Kino Engel. Festivalen arrangerades för första gången, men arrangörerna menar att det överväldigande intresset garanterar att det inte blir den sista. Festivalen var en fortsättning på det populära konceptet ”Barnsöndagar på Kino Engel”, som arrangörerna samarbetat kring i fem års tid.

Barnens filmfest visade att den mångåriga svenskspråkiga verksamheten på Kino Engel senast nu etablerat ett nytt svenskt rum i Helsingfors.

BARNSÖNDAGAR PÅ KINO ENGEL 

Varje söndag visar vi en svenkspråkig barnfilm på Kino Engel i Helsingfors! Välkommen på bio med hela familjen! Läs mer om repertoaren på Kino Engels hemsida.

SKOLORNAS FILMVECKA RESULTERADE I 97 BESTÄLLNINGAR FRÅN OLIKA HÅLL I SVENSKFINLAND!

Skolornas filmvecka firades runt om i landet den 3-7.10. Filmcentrum erbjöd nordiska barn- och ungdomsfilmer och svenskspråkigt pedagogiskt material till dem via Filmkamratens webbtjänst. Totalt fick vi in 97 beställningar från olika svenskspråkiga skolor i Finland. Aktivast var man i Österbotten! Tack för en fin vecka och kom ihåg att Filmkamratens utbud är tillgängligt året om.

 

30 ÅR OCH 30 FILMER

Då vår verksamhet firade 30 år för något år sedan, sammanställde vi sju olika kortfilmshelheter som vi erbjöd gratis åt biografer, organisationer och institutioner i Finland. Dessa kan fortfarande beställas till visning! 

Sju olika filmprogram – sammanlagt 30 kortfilmer och dokumentärer erbjuds gratis åt biografer, organisationer och institutioner. Med finns klassiker som Claes Olssons Häng dig pojkfan (1985) och Ulrika Bengts´ Riksväg 8 (1991) samt nyare produktioner som Catarina Diehls En arg mors bekännelser (2018) och Andreas Westerbergs För allas bästa (2019).

Bekanta er med programurvalet här

Finlandssvenskt filmcentrum rf arbetar för en aktiv och levande filmkultur på svenska i Finland. Filmcentrum grundades 1989 och betjänar alla som är intresserade av film; enskilda filmentusiaster, kommuner, bibliotek, skolor, föreningar m.fl.

Filmcentrum har kanslier i Åbo, Vasa och Helsingfors. Verksamheten finansieras av undervisningsministeriet, Svenska kulturfonden och Konstsamfundet.

Vid behov kan Finlandssvenskt filmcentrum ställa upp med 16 mm projektor och projektorskötare.

Filmerna kan beställas från Finlandssvenskt filmcentrum, tel. 040 548 63 93, mikaela.westerlund(at)filmcentrum.fi.

Vi erbjuder ett urval på ca 10 nordiska filmer och ett skojigt audiovisuellt läromaterial till dem. Det är gratis att visa filmerna i skolan och att jobba med vårt läromaterial. Bekanta dig med Filmkamraten på www.filmkamraten.fi

UNIK SAMLING FINLANDSSVENSKA KORTFILMER
PÅ DVD!

Filmcentrum har gett ut en unik dvd-samling med finlandssvenska kortfilmer. Bekanta dig med urvalet här i TRAILERN här nedan och läs mer om innehållet och var du kan köpa dvd-boxarna.

FINLANDSSVENSKT FILMCENTRUM R.F.

Dag Andersson, verksamhetsledare
040-5386260
dag.andersson(at)filmcentrum.fi
postadress: Nylandsgatan 1, 20500 Åbo
 
Bent Blomqvist
040-8610488
bent.blomqvist(at)filmcentrum.fi
 
Mikaela Westerlund
040-548 63 93
mikaela.westerlund(at)filmcentrum.fi
Medelhavsgatan 14 A, 00220 Helsingfors
 
 

 

 

 

 

 

 

Lärare: Vill du gå på bio med din skolklass?

Kinoscreen Illusion erbjuder nordiska kvalitetsfilmer för barn- och unga att visas på bio. I urvalet finns lämpliga filmer för alla årskurser. Bekanta dig med urvalet här. Du kan sedan vara i direktkontakt till biografen för att boka en visning av filmen ni valt. Om ni vil diskutera filmval eller har frågor om hur det hela fungerar, går det också bra att vara i kontakt med Bent Blomqvist på Kinoscreen Illusion. I urvalet finns bl.a. svenska Lill-Zlatan och morbror Raring, danska Busters värld och norska Flykten över gränsen.

BOKBIO FÖR ÅK 4-9 OCH ANDRA STADIET

BOKBIO erbjuder åk 4-9 och andra stadiet tre filmpedagogiska temahelheter: "Att vara annorlunda", "Hjältar och symboler" och "Nordisk mytologi". Varje helhet består av en kortfilm, en långfilm, en litteraturlista och uppgifter. Tanken är att skolor och bibliotek ska samarbeta för att verkställa temahelheten. Filmerna och materialet fås från oss. Projektet är ett samarbete mellan Finlandssvenskt filmcentrum och Walhalla och Nordisk kulturkontakts bibliotek har bidragit med litteraturlistan. Allt är fritt tillgängligt på www.bokbio.org. 

Bilden är ur kortfilmen När Elvis kom på besök, som ingår i temat "Hjältar och symboler".